Chłodnictwo – zajmuje  się odprowadzaniem ciepła ze środowiska chłodzonego w celu
uzyskania i utrzymania temperatur niższych od temperatury otoczenia.
 
Efekt chłodzenia uzyskujemy dzięki specjalnie budowanym urządzeniom chłodniczym.

 

Zastosowanie chłodnictwa

Najważniejszym obszarem zastosowań chłodnictwa jest utrwalanie, przechowywanie i transport łatwo psujących się artykułów spożywczych.

Przeciwieństwie do konserwowania przy pomocy wysokich temperatur technika chłodnicza pozwala zachować produkty w pierwotnym stanie świeżości, bez zmiany smaku, koloru, czy zawartości witamin.

Niektóre obszary zastosowań techniki chłodniczej

 

Temperatura [°C] Obszar zastosowań
-10 do 25
  • produkcja i przechowywanie żywności
  • transport chłodniczy
  • urządzenia klimatyzacyjne (ochładzanie i osuszanie powietrza)
  • pompy ciepła
  • obiekty sportowe (sztuczne lodowiska, skocznie)
-50 do -10
  • zamrażanie żywności dla przechowalnictwa
  • liofilizacja (suszenie sublimacyjne)
  • skraplanie propanu i butanu
-180 do -50
-270 do -180
ok. -273
  • zero absolutne
  • badania fizyczne (budowa materii)